Viaţa personală a Clotildei Armand şi cea mai mare durere din viaţa unei mame


Clotilde Armand, europarlamentatul USR, are o poveste de viață emoționantă.

În vârstă de 47 de ani, Clotilde s-a născut în Franța şi este, de profesie, inginer. Europarlamentarul USR s-a stabilit în România în anul 1999, după ce s-a căsătorit cu Sergiu Moroianu, român pe care l-a cunoscut pe vremea când studiau amândoi la Institutul de Tehnologie Massachusetts.

În urmă cu câțiva ani, Clotilde a publicat o carte autobiografică, intitulată „Am ales România. Povestea mea”, în care vorbește deschis despre lucrurile care i-au marcat existența. Povestea lui Clotilde Armand nu este, așa cum și-ar închipui mulți, una de basm.

Clotilde Armand și Sergiu Moroianu au în prezent patru copii, un băiat și trei fete, dar familia ei a trecut prin două tragedii pe care niciun părinte nu ar trebui să le trăiască vreodată.

 „Cand s-a născut Ondine, am înțeles ca toți bebelușii mei vor semăna între ei. Numai prin felul în care îi înfășam ca bebeluși îi vom recunoaște mai târziu în poze. Când am venit vara, am plecat la părinții mei să o botezăm pe Ondine. Eram toți fericiți, am mâncat drajeurile tradiționale, cum este obiceiul la botezuri în Franța. O săptămână mai târziu, Ondine nu s-a mai trezit din somn. Se apropia de patru luni. Medicii au făcut o autopsie completă și concluzia a fost că a murit de sindromul morții subite a sugarului. A fost primul nostru șoc puternic din viață. Nici nu știam că se poate întâmpla acest lucru.”

A mărturisit Clotilde Armand în cartea sa.

„Mă întorc la Ondine. Când a murit, am crezut că va fi sfârşitul perioadei fericite din viaţa noastră, sfârşitul tutuor ambiţiilor pentru mine şi pentru Sergiu. Adica mi se părea că lovitura sorţii e aşa de mare, că nu ne vom reveni niciodată. Aşa eram convinsă. Evident, trebuia să continuăm să trăim, pentru că îi aveam pe ceilalţi copii ai noştri, dar credeam că nu vom putea fi fericiţi şi plini de energie din nou. Îmi amintesc precis sentimentul meu de atunci: cel de datorie faţă de copiii noştri, aici şi acum, într-un prezent îngheţat, şi nimic altceva, adică un gol imens, complet, fără speranţă şi fără nici un alt orizont.”

Deși după prima tragedie din familie, Clotilde și Sergiu au fost mult mai grijulii cu micuții lor, au mai avut parte un accident inevitabil. Noul primar al sectorului 1 a trecut printr-un moment și mai dureros ca primul, după ce fiica lor Clara, a fost lovită mortal de un motociclist. Dar chiar și după toate acestea, cei doi au luptat împreună și au reușit să clădească o familie. Clotilde și Sergiu Moroianu au acum un băiat și trei fete, dar pierderile celor doi copii nu le vor uita niciodată.

„ Preadolescența era greu de gestionat pentru noi, părinții. Dorința Clarei de libertate… Voia să aibă opiniile ei și să se ducă liberă oriunde. Magazinul ei favorit la Versailles era o librărie, în care găseai și cărți, și hârtie colorată, și creioane… Clara își petrecea mult timp acolo să-și aleagă lecturile… A fost pe 26 septembrie, în jurul orei 18:00. Pe un imens bulevard care ține de la castel până la ieșirea din oraș spre Paris. A fost lovită de un motociclist care se grăbea. Avea o motocicleta Mitsubishi, cea mai puternică de pe piața, așa mi-a spus politistul. Era singura traversare pe care Clara trebuia să o facă în fiecare zi. Motociclistul se grăbea spre avocatul lui pentru procesul de divorț. Avea 32 de ani și doi copii. A vrut s-o evite pe Clara când a văzut-o în fața lui pe trecerea de pietoni. O spun pentru copiii lui. Vreau să știe acest lucru. A încercat. Prea târziu. Prea repede. 100 de kilometri pe oră, la atât i-a fost estimată viteza. Au murit amândoi în fața tuturor elevilor și studenților care se găseau în jur. La doi pași de casa.”

„ După accident, mult timp am negat realitatea. Apoi, m-am gândit că avem o parte din familie pe pământ şi o parte în ceruri, o parte care ne aşteaptă şi pe noi. M-am gândit că ne vom ruga mult şi prin rugăciune, prin împărtăşanie, prin mintea noastră vom fi mereu împreună şi va fi ca înainte. Vom vorbi cu ea aşa, normal, în viaţa de zi cu zi. La început voiam să-i pun masa Clarei cu noi şi îmi amintesc cât de mult am suferit şi am plâns când Sergiu a refuzat categoric să-i pun pantofii sub bradul de Crăciun. În amintirea Clarei, dau fiecărui copil câte un lucru de-al ei, pentru că aşa făcea ea: dădea cadouri tuturor.”

Clotilde Armand a fost membru fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul și a candidat din partea USB la primăria Sectorului 1 al Bucureștiului la alegerile locale din 2016. A fost consilier local în Sectorul 1 din București din 2016 până în 2019.

De anul trecut, ea este eurodeputat în Parlamentul European în legislatura 2019-2024.

Clotilde Armand s-a născut la Pointe-à-Pitre, Franța, în departamentul francez de peste mări Guadelupa. Acolo tatăl ei își îndeplinea serviciul militar alternativ ca profesor de matematică, conform wikipedia.ro.

Familia ei este originară din orașul francez Vichy, unde trăiesc în prezent părinții ei.

Bunica din partea tatălui a Clotildei Armand a fost verișoară primară cu scriitorul Jean Giraudoux, iar bunica din partea mamei a fost fiica contelui de Champs de Saint-Leger.

Noul primar al Sectorului 1 a învățat la școala Notre-Dame din Cusset, apoi la cea din Vichy.

După aceea, a studiat în 1993-1996 la École Centrale de Paris, obținând diploma de inginer. În perioada 1995-1997, a urmat studii postuniversitare la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, Massachusetts (SUA), unde a obținut un dublu titlu de Master of Science în specialitățile „Ocean Engineering” și „Technology and Policy”, având și funcția de asistent la cursul „Engineering Systems Analysis”.

La întâlnit pe viitorul ei soț, Sergiu Moroianu, matematician român, cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române, în acel timp doctorand în matematică la MIT.

Clotilde Armand s-a căsătorit în 1997 cu Sergiu Moroianu cu care are patru copii, un băiat și trei fete.Familia s-a stabilit la București în anul 1999.

În perioada 1999-2001 a lucrat la Bucuresti pentru KPMG, iar in 2000 a devenit director al departamentului de Consulting al KPMG Romania.

Între anii 2002-2004 a lucrat în Franța și Germania la MI-GSO, subcontractant al Airbus, unde a fost manager al proiectului „Sisteme” pentru designul avionului Airbus A380.

Între 2005-2010 a fost Director IT al Distrigaz Sud, apoi director al sucursalei Distrigaz Sud Distributie București și manager de proiect pentru Distrigaz Confort. Din 2010 până în 2013 a lucrat la Paris ca director of Innovation & New Markets pentru GDF Suez Energie France, cu accent pe producția de energie regenerabilă.

Din septembrie 2013 până în martie 2017 a fost director general pentru grupul de firme Egis din România, Bulgaria și Moldova.

Între 2017 – 2019 a fost colaborator extern pentru Egis Rail, unde a îndeplinit funcția de Business Development Director – Continental Europe.

Clotilde Armand a fost vicepreședinta Asociației Române a Inginerilor Consultanți (ARIC).

În anul 1997, Clotilde Armand și soțul ei, alături de alți români din diaspora, au derulat o campanie de lobby pe lângă președintele și autoritățile Statelor Unite în favoarea acceptării României în NATO.

În 2015, Armand a devenit unul dintre fondatorii partidului Uniunea Salvați Bucureștiul.

Sursa: wikipedia.org

Crede în Tine!

Lasa un comentariu