Furia – una din emoţiile cele mai des întâlnite în ziua de azi
Ce este furia?
Furia, scrie psihoterapeutul Robert Augustus Masters în cartea sa, „Spiritual Bypassing” , este „starea emoțională primară care funcționează pentru a ne menține limitele”.
Când simțim furie, este un indiciu că ceva nu este în regulă – o limită a fost depășită sau o nevoie nu este satisfăcută.
Furia este una din emotiile cele mai des intalnite in ziua de azi. Ne enervam practic din aproape orice: ne enerveaza soferii din trafic, sefii, prietenii, partenerul de viata, situatia actuala, politicienii etc. Suntem plini de energia furiei, gata sa izbucneasca in orice moment. Acest lucru se datoreaza asteptarilor noastre si ego-ului nostru.
Furia intensă ne poate împiedica să experimentam o lectie valoroasă care ne va permite să mergem înainte și să ne vindecați. Ne poate menține blocati în rolul de victimă. Dand vina mereu pe ceilalti, de fapt alegem să rămânem neputinciosi in fata schimbarii, ne impiedica cresterea sau învatarea din situațiile dificile. În mod similar, încercarea de a controla problema nu face decât să ne țină mai atașati de ea.
Forța furiei nu reține nimic. Se spun lucruri care ar fi putut să stea ascunse ani de zile. Sunt exprimate sentimente care nu au avut niciodată șansa de a vedea lumina zilei. Într-un fulger de furie, covorul este ridicat și ceea ce gândești și simți cu adevărat iese brusc la iveală. Potrivit budismului, furia este una dintre cele trei otrăvuri, alături de lăcomie și ignoranța. „A ține mânia este ca și cum ai prinde un cărbune încins cu intenția de a-l arunca asupra altcuiva; tu ești cel care se arde.”(Buddha)Furia este un răspuns natural și mai ales automat la durerea de o formă sau alta (fizică sau emoțională). Furia poate apărea atunci când oamenii nu se simt bine, se simt respinși , se simt amenințați sau experimentează o anumită pierdere. Deoarece furia nu apare niciodată izolata, ci mai degrabă este precedată de sentimente de durere , este adesea caracterizată ca o emoție „la mâna a doua”.
Furia este o emoție secundară. De obicei, trăim mai întâi o emoție primară, cum ar fi frica, pierderea sau tristețea.Furia este generată din temerile mele, nesiguranțele, lucrurile nerezolvate din mine, ego și mândrie. Nu este altceva decât un mecanism de apărare creat pentru a-i răni pe ceilalți, dar, în cele din urmă, rănește doar o persoană: pe mine însumi.Răul pe care îl facem altora, în cele din urmă, ne va face rău nouă înșine.Cauza principală a unui spirit de furie este tensiunea de la rănile și vinovăția din trecut . Acest amestec de durere și vinovăție este cumulativ și izbucnește în furie atunci când noi ofense ne amintesc de experiențele trecute. Amenințarea ego-ului este un puternic instigator al furiei și agresivității.
Furia poate fi o apărare împotriva emoțiilor neplăcute și, prin urmare, recunoașterea vulnerabilității ar trebui să reducă sentimentele de furie.Furia, o emotie buna sau rea?Furia este o energie particulară care se amestecă cu câmpul tuturor emoțiilor umane. Ea este capabilă să învingă toate celelalte vibrații pentru a le lua locul. De obicei, ești un compendiu de mai multe emoții care se împletesc într-o situație. Dar cu furie, nu este așa. Mânia adevărată ocupă tot locul. În mod paradoxal, există bine în aceste experiențe de furie. Desigur, daunele colaterale și proiecțiile vătămătoare asupra altora pot fi dezastruoase. Ea este ca un electroșoc salvator. Dacă ești supărat, este pentru că nu ești complet mort în partea ta a conștiinței întrupate. Nu îți mai este frică de a apărea, de iluzia a ceea ce vrei să arăți altora. Nu te gândești la consecințele viitoare. Uiți de greutatea trecutului. Ești pe deplin în prezent, ceea ce nu ți se întâmplă aproape niciodată.Fără ea, ți-ai continua căderea, către mereu mai multă suferință, către mereu mai multă subordonare față de ceilalți și față de mediul tău.
Mânia este pentru ego ceea ce este Pacea pentru Inima ta, două arme divine în serviciul întoarcerii tale la Dumnezeu.
Furia este o trăsătură mult mai comună tuturor popoarelor umane decât orice altă caracteristică, deoarece este infuzată în mod echitabil din Sursa Divină. Dacă Mânia este într-adevăr un instrument divin, este și un ecou al marii tale misiuni sufletești, aceea de a reconcilia ceea ce nu a reușit încă să se împace în univers.Dacă există furie, este pentru că El a creat-o.Agresivitatea este un produs secundar al ego-ului.
Furia este o reamintire divină a limitărilor create de ego-ul tău într-o situație care fie trezește suferință, fie reflectă inadecvarea ta în fața situației. Din mânie se poate fi agresiv sau paralizat, dar aceste stări sunt produse secundare ale ego-ului. Este un semnal divin care va înceta să se aprindă atunci când reconcilierea interioară este completă și vindecarea rănilor tale este completă.Această energie vizează ego-ul, dar ego-ul ascunde beneficiul divin.
Mânia este o energie de TREZIRE a conștiinței. Eul trimite întunericul interior spre exterior în violență și agresiune prin mândrie sau victimizare. Inima il aduce înapoi, il acceptă în centrul ei, adică spre Dumnezeu, pentru a o rearmoniza și a stabili impărăția interioară a Păcii.
Furia poate fi utilă și chiar pozitivă dacă rămâne non-violentă și canalizată cu compasiune.
Cum se manifesta furia?
Unele dintre problemele de sănătate pe termen scurt și lung care au fost legate de furie includ:
●durere de cap
●probleme de digestie, cum ar fi dureri abdominale
●insomnie
●anxietate crescută
●depresie
●tensiune arterială crescută
●probleme ale pielii, cum ar fi eczema
●atac de cord
●accident vascular cerebra
Dintr-o perspectivă ayurvedică, spune autorul David Frawley, emoțiile de tip pitta precum furia „încălzesc sângele, ficatul și inima, creând foc intern. Ele pot provoca astfel hipertensiune arterială, insomnie, iritabilitate și alte dezechilibre nervoase mentale.
De asemenea, pot arde nervii…”In Medicina Traditionala Chineza, furia mai cuprinde iritarea, frustrarea, nemulțumirea, resentimentele, reprimarea emoțională, agresivitatea, nerăbdarea, exasperarea, animozitatea, amărăciunea, resentimentele, umilirea, indignarea etc. Indiferent dacă este exprimată exagerat, sau dimpotrivă reprimată, furia afectează ficatul . Exprimat violent, determină o creștere anormală a Qi-ului, provocând adesea simptome la nivelul capului: dureri de cap și migrene, înroșire a gâtului, înroșire a feței, ochi roșii, senzație de căldură în cap, gust amar în gură, amețeli și tinitus.
Pe de altă parte, furia reprimată determină Stagnarea Qi-ului ficatului care poate fi însoțită de următoarele simptome: balonare abdominală, constipație și diaree alternante, sindrom premenstrual, oftaturi frecvente, nevoie de căscat sau de întindere, constricție în piept, nod în stomac sau în gât și chiar și unele afecțiuni depresive.
Într-adevăr, în cazul furiei sau al resentimentelor reprimate, se întâmplă adesea ca persoana să nu-și simtă furia ca atare, ci mai degrabă să spună că este deprimată sau obosită. Ea va avea dificultăți în organizare și planificare, va fi ușor iritabilă, va putea face remarci dureroase față de cei apropiați și, în cele din urmă, va avea răspunsuri emoționale disproporționate față de situațiile prin care trece.În timp, stagnarea Qi-ului ficatului poate duce la stagnarea sângelui ficatului, deoarece Qi-ul ajută la circulația sângelui. Acest lucru este mai ales remarcabil la femei, deoarece metabolismul lor este strâns legat de Sânge; printre altele, putem observa diverse probleme menstruale.
Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea Yale arată că oamenii care se enervează rapid tind să se îmbolnăvească mai des din cauza sistemului imunitar mai slab.
De asemenea, s-a constatat că furia din cauza ostilității poate duce la o capacitate pulmonară mai mică și probleme respiratorii. De asemenea, poate crește șansele de accident vascular cerebral sau atac de cord de până la 2 sau 3 ori din cauza creșterii ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.Cum scapam de furie?Uneori, faptul că simți furie este pur și simplu un semn că este necesar să stabilești niște limite în relații cu ceilalți. Ideea este să fii atent la situațiile în care furia ta devine o armă.Mânia poate fi eliberatoare și spirituală, dacă înțelegeți furia și acceptați mesajul ei.Furia este o emoție ca oricare alta și avem la fel de mult dreptul să o simțim ca și tristețea sau bucuria. Noi nu alegem ce să simțim, doar simțim. Alegerea noastră stă în ceea ce facem cu emoția.
Furia ne poate ajuta să depășim frica pentru a lua unele măsuri. Primul pas înainte chiar de a încerca să elimini furia este să cunoști furia. Stai cu furia ta și încearcă să înțelegi natura și cauza acesteia. Odată ce știi ce a cauzat suferința în primul rând, este mai ușor să ai grijă de ea.
Pentru că trebuie să ai grijă de ea ca și cum ar fi copilul tău. Când un copil plânge, înseamnă că ceva îl deranjează. Nu poți să-l ajuți speriind-l. Trebuie să afli ce-l deranjează.Când ești supărat pe cineva, pur și simplu îți lipsește perspectiva acelei persoane. Odată ce începi și încerci să înțelegi persoana respectivă, vezi eroarea furiei tale și simți compasiune pentru ea.
Nu lăsa furia să locuiască în tine pentru mult timp. Biblia spune:”nu lăsa niciodată mânia ta să dureze până când soarele apune.” Nu lasati furia sa se transforme in ura. „Mânia este ca o buruiană în grădina minții noastre. Un grădinar bun nu aruncă niciodată deșeurile, ci le folosește ca compost pentru a hrăni alte flori.”(Thich Nhat Hanh)Învață să-l pui înapoi pe Dumnezeu în centrul stărilor de furie. Oferă cu Inima ta, în tăcerea interiorității tale, toate creațiile surde sau țâșnitoare rezultate din mânie, oferă toate acestea lui Dumnezeu.
Aduceți această energie și emoțiile asociate înapoi la divin.
■Dă-i toată scena în care te-ai supărat. ■Oferă-i pretextele care l-au declanșat. ■Oferă-i cuvintele pe care le-ai rostit. ■Oferă-i gândurile care ți-au trecut prin minte. ■Ofera-i acțiunile pe care le-ai întreprins.
Eliberează-te de aceste energii disonante. Nu stați gol după aceea. Odată ce spațiul interior a fost eliberat, apelează la tine pentru o energie a confortului. Această energie este virtutea Păcii, sursă de pacificare în sine, de întoarcere la această stare universală și cu adevărat naturală. Natura detestă vidul.
Umple-te de armonie. Umple-ți Inima de Pace.Pacea este o stare divină a ființei care nu are opus pentru că originea ei este dincolo de dualitate și separare, este manifestare a divinului, este virtute.
Mantra ta interioară ar trebui să fie ceva de genul acesta: „Nu înțeleg întotdeauna ce se întâmplă în viața mea, dar am încredere că Dumnezeu este cu mine. Fie experimentez consecințele a ceea ce am scos, fie Dumnezeu mă pune prin ceva care în cele din urmă va sluji binele meu cel mai înalt. În orice caz, Îl laud pentru această experiență și fac tot posibilul să trec prin ea cu grație.”
Furia este în general o reacție instantanee. Se întâmplă ceva și bum, am izbucnit. Dar de îndată ce o recunoaștem, avem de ales. Este o decizie de a lăsa furia să îți dicteze starea de spirit sau acțiunea.
Va recomand uleiuri esențiale Doterra din toata inima. Pentru mai multe detalii si suport sunt aici!
🌺Uleiurile esentiale care ne ajuta sa facem fata furiei sunt:#lavanda, #tamaie, #ylang-#ylang,#geranium, #musetel, #petitgrain, #mandarina #verde, #copaiba, #vetiver, #helichrysum, #maghiran #balance, #adaptiv, #cheer, #peace, #console.Sa va fie de folos! 🙏
Crede în Tine!