Crede în tine
Omul devine adesea ceea ce se consideră a fi; dacă îmi repet la nesfârşit că nu pot face un anumit lucru, s-ar putea că în cele din urmă să devin incapabil să-l fac; dimpotrivă, dacă am încredere că pot să-l fac, voi dobândi cu siguranţă capacitatea de a-l face , chiar dacă această mi-a lipsit la început. – Mahatma Gandhi
Ce este încrederea?
Simplu spus, incredrea este convingerea că avem capacitatea de a face un anumit lucru. Încrederea este o condiţie necesară a unei vieţi pline de sens, pentru că încrederea ne ajută să vedem zidurile din calea noastră ca pe nişte obstacole temporare, nu ca pe nişte bariere de netrecut.
Atunci când avem încredere, nu spunem „dacă voi putea trece de acest zid”, ci „când voi putea trece de acest zid” sau „ştiu că am să pot trece peste acest zid, este doar un zid”.
Crede în tine este mai mult decât un blog, mai mult decât un îndemn, mai mult decât un mesaj care transmite să crezi în tine şi în calităţile tale extraordinare pe care le ai.
Crede în tine este forța din tine, forța aceea care vine din interiorul tău și te ajuă să trăiești o viață frumoasă.
Acest blog , este un blog despre respectul de sine, acceptarea de sine, iubirea de sine, despre suflet, spiritualitate, cărți, muzică, fericire, despre autenticitate, despre stabilirea obiectivelor și asumarea responsabilității pentru a trăi o viată frumoasă și împlinită.
Dacă îţi doreşti să cucereşti lumea, este foarte important să înveţi să ai încredere în tine, pentru că dacă tu nu îţi vei dezvolta încrederea în tine şi a valorii tale personale, vei gândi negativ şi te vei subestima, îmi pare rău să- ţi spun , dar vei da greş.
Respectul de sine – ingredientul de baza al încrederii în sine.
Respectul de sine se defineşte cel mai bine că fiind sentimentul de plenitudine pe care îl ai faţă de tine însuţi.
Oamenii cu un respect de sine ridicat cred că au mai multe şanse de reuşită în ceea ce îşi propun. Se respectă şi ştiu că alţi oameni îi respectă. Aceasta nu înseamnă că sunt întotdeauna plini de optimism, indiferent de situaţie, şi că zâmbesc şi sunt glumeţi tot timpul. Cu toţii avem zile proaste şi perioade în care totul pare să meargă prost. Oamenii cu un respect de sine ridicat pot accepta asta fără să se lase copleşiţi.
Respectul de sine este parte integrantă a încrederii în sine. Înainte de a fi mulţumit de deciziile pe care le iei, trebuie să crezi în tine. Trebuie să crezi cu adevărat în valoarea ta.
Dacă nu ai respect de sine, cum poţi fi sigur că deciziile pe care le iei sunt valoroase?
Iubeşte-te.
Dacă nu te respecţi cu adevărat, nu poţi aştepta ca alţii să te respecte şi să te iubească.
Ai încredere în tine.
Nu ezita să iei decizii legate de viaţa ta.
Dacă îţi stabileşti obiectivele şi ai încredere că vei reuşi, nu trebuie să-ţi fie frică să iei deciziile care te vor ajuta să atingi acele obiective.
Pune accentul pe latura pozitivă.
Desigur, vei avea câteva eşecuri, dar nu te împiedica de ele.
Concentrează-te asupra realizărilor de zi cu zi, şi scenariul succesului va primi forţe noi.
Respectul de sine este supus degradării.
Trebuie alimentat şi împrospătat tot timpul.
Este împrospătat de cuvinte, de fapte, de atitudini, de experienţă şi de propria determinare de a-l menţine.
Fixează-ţi standarde ridicate.
Atunci când obţii un mic succes, bucură-te, dar nu te complace în această situaţie.
Foloseşte aceste mici succese ca stimulent ca să obţii realizări mai mari.
Repetă-ţi adaugiul făcut celebru de filosoful francez Emile Coue: „În fiecare zi, în orice fel, îmi este din ce în ce mai bine”.
Încrederea fundamentală este atitudinea pe care ne-o formăm ca o consecinţă a mediului înconjurător şi a eredităţii, pe măsură ce trăim experienţe pozitive, încrederea noastră fundamentală creşte, iar pe de altă parte, atunci când ne confruntăm cu experienţe neplăcute, ea scade.
Chiar dacă experienţele neplăcute intervin în viaţa noastră , trebuie să ştim cum să lucrăm cu ele şi să menţinem vie şi puternică încrederea în noi, când avem încredere cu adevărat în noi, suntem stăpâni pe propia viaţă.
Din punct de vedere psihologic există trei niveluri de încredere:
- încrederea fundamenta
- încrederea autentică
- încrederea supremă
Încrederea fundamentală
Cum spuneam mai sus, încrederea fundamentală este o consecinţă a experienţelor noastre de viaţă. Atunci când avem experiențe pozitive creşte, iar când avem experienţe negative, scade.
Prin urmare, încrederea fundamentală fluctuează continuu, odată cu suişurile şi coborâşurile vieţii.
Încrederea autentică
Încrederea autentică apare atunci când preluăm controlul asupra propriei noastre vieţi, ea presupune să recunoaştem că experienţele noastre nu trebuie lăsate la voia întâmplării şi că destinul nostru depinde, în mare măsură, de noi.
Încrederea supremă
Încrederea supremă apare atunci când preluăm controlul asupra vieţii noastre, pentru că apoi să o închinăm unei autorităţi mai înalte – Dumnezeu.
În acest caz, înţelegem că, indiferent de obstacole, destinul nostru este guvernat de bunătatea şi graţia lui Dumnezeu.Nu ne mai facem griji pentru destinaţia la care ajungem în final.
Suntem liberi să ne bucurăm de viaţă în toată frumuseţea şi bogăţia sa şi suntem capabili să facem faţă tuturor problemelor.
Încrederea supremă este esenţială dacă ne dorim o viaţă plină de sens, fiindcă nu putem ajunge la prosperitate dacă nu suntem sinceri cu noi înşine şi cu ceilalţi, dar mai ales dacă nu avem încredere în noi. Dobândim încrederea supremă când devenim stăpânii propriei noastre vieţi.
Aşadar, crede în tine, crede în calităţile tale extraordinare pe care le ai, crede în visurile tale, priveşte viaţa cu încredere, încrederea este convingerea că frumuseţea se află înlăuntrul tău, Dumnezeu a sădit-o în fiecare din noi, tu trebuie doar să crezi în tine şi în calităţile tale.
Să crezi în tine, înseamnă să te iubeşti cu toată fiinţa ta, din adâncul inimii tale, cu bune şi cu rele şi să îmbrăţişezi în fiecare zi o gândire pozitivă.
Să crezi în tine înseamnă să nu te intereseze ce crede lumea despre tine, ce crede lumea despre tine nu este treaba ta, pe tine te interesează să ştii cine eşti tu cu adevărat şi ce vrei cu adevărat în viaţă, iar apoi să crezi în tine şi să faci ceea ce ai visat.
Concentrează-te pe ceea ce eşti tu, părerea ta despre tine contează mult mai mult decât opiniile celorlalţi, indiferent de statutul pe care îl ai.
Învaţă să dobândeşti aceea încredere supremă despre care îţi spuneam şi încearcă în fiecare clipă şi în fiecare zi să te transformi în ceea mai bună varianta a ta.
Învaţă să ai încredere în tine, să te iubeşti şi să trăieşti frumos, nu doar să exişti, pentru tine o faci şi te asigur că meriţi tot ce este mai frumos în viaţă.