12 Years a Slave


12 ani de sclavie este poate cea mai importantă relatare despre sclavie scrisă vreodată și readusă în atenția publicului prin filmul omonim, regizat de Steve McQueen si câștigător a numeroase premii.

Northup prezintă detaliile vieții din statele sclavagiste americane si conferă personalitate și profunzime oamenilor pe care i-a cunoscut, deopotrivă sclavi și stăpani de sclavi.

Solomon Northup un negru, născut om liber în statul New York, unde a fost educat și a devenit un violonist iscusit este atras în Washington cu promisiunea angajării ca muzicant într-un spectacol, el a fost drogat și s-a trezit într-un țarc pentru sclavi, de unde a fost vândut în Sud și a trăit 12 ani ca sclav.

Evenimentele relatate de el sunt copleșitoare: cumpărarea sclavilor, biciuirile, vânătoarea cu câini a fugarilor, siluirea femeilor care atrageau ochii stăpanilor si truda necontenită timp de 12 ani.

Povestea lui Solomon este despre suferință și disperare intensă, el exprimă foarte elocvent tot ce a vazut și a simțit pe pielea lui și tot ce nu mai putea să uite vreodată, oricât de mult și-ar fi dorit.

 

Crede în Tine!

Lasa un comentariu