One day – Carte vs Film


„Ne naștem într-o zi.
Murim într-o zi.
Ne putem schimba într-o zi.
Și ne putem Îndrăgosti într-o zi.
Orice se poate întâmpla într-o singură zi.” Gayle Forman

Romanul lui David Nichollas – One day, care a fost transpus și în film cu acelaș nume, creionează o poveste de dragoste care se desfășoară de-a lungul a două decenii, însă într-o singură zi pe an.

Emma şi Dexter se cunosc în noaptea de după absolvirea universității  15 iulie 1988 și de atunci întâlnirile lor se repetă periodic în jurul acestei date.

Devin cei mai buni prieteni chiar dacă viața este diferită pentru ei: luxoasă și plină de aventuri, pentru Dexter, dificilă și cu multe obstacole, pentru Emma.

Sentimentele dintre ei se dezvoltă de-a lungul timpului, însă din teamă și din orgoliu, nici unul nu mărturisește nimic.

Vremea se scurge și ei se maturizează, fac greșeli, trec prin perioade bune și perioade proaste, dar rămân unul lângă altul.

În cele din urmă găsesc forța pentru a se apropia, dar relația dintre ei va deveni dragostea ideală pe care o visează?

One day – O zi este,  un volum intens, plin de sentimente, cu personaje puternice și întâmplări brutale.

Romanul este împărţit în capitole care se întâmplă, fără excepţie, în această zi, 15 iulie, începând cu anul 1988 şi până prin anii 2000.

În unii ani, Emma şi Dexter sunt împreună. În alţii, îşi scriu unul altuia, sau vorbesc la telefon. Iar în unii ani, nici nu se văd, nici nu vorbesc, dar întotdeauna ajung să se gândească unul la altul.

Cartea lui Nicholls este o poveste de dragoste, dulce, tristă, dar extrem de frumoasă.

A doua cheie de interpretare a romanului lui Nicholls pleacă însă dintr-un alt posibil înţeles al titlului: One Day te duce cu gândul la oftatul unui om care aşteaptă ceva, care speră că într-o zi lucrurile se vor aşeza într-un fel care să îi permită să ajungă undeva sau să găsească ceva.

Emma şi Dexter îşi petrec ani întregi căutându-se pe ei înşişi. Niciunul n-are nici cea mai vagă idee după ce aleargă, dansează după ce muzică se nimereşte să dea şi speră că, într-o zi -one day… or să găsească ceva de care să se agaţe şi să spună că-i al lor.

Prietenia celor doi e extrem de frumoasă şi deşi pe tot parcursul cărţii speri că în cele din urmă or să descopere că ceea ce îi lipsea fiecăruia era celălalt, cartea nu este în primul rând numai o poveste de dragoste, ci o carte despre maturizare şi despre felul în care timpul reuşeşte să transforme oamenii fără ca ei să-şi dea seama ce li se întâmplă.

Emma, studentă cu note mari şi ambiţii şi mai mari, îşi petrece primii ani după facultate servind într-un restaurant mexican, apoi devine profesoară şi e încă departe de vocaţia ei finala. Dexter se mulţumeşte mereu cu ce îi pică, şi, pentru că e un tip norocos şi privilegiat în comparaţie cu Emma, ani întregi are impresia că nu trebuie să facă mai mult decât să fie el însuşi, şi oportunităţile or să îi pice în braţe. Abia după 30 de ani înţelege că viaţa e ceva mai complicată, aşa cum tot atunci Emma începe să-şi înţeleagă valoarea reală şi prinde curajul de a ţinti mai sus.

O singură zi este o carte extraordinar de frumoasă care mi-a plăcut foarte mult, o carte ușor de citit care îți captează atenția din primele pagini, o carte tare dragă sufletului meu.

Pentru cei care nu au citit această carte, îi învit să se lase captivați de acest bestseller internaţional.

Am văzut și filmul în care mi-au plăcut foarte mult actorii, Anne Hathaway și Jim Sturgess de care m-am îndragostit, filmul a fost foarte frumos, însă cartea a fost mult mai profundă, cartea mi-a arătat latura interioară a lui Dexter care a iubit-o foarte mult pe Emma, pe când în film mi-a dat impresia că Dexter nu o iubește pe Emma, o vede ca pe o bună prietenă și tot ce își doreste de la viață este aventură și faimă.

În definitiv, One Day este o poveste care te va fermeca, o poveste de dragoste, dar si o analiză asupra potențialului uman și al modului în care indivizii caută sensul vieții, una dintre cele mai mari provocari pe care un om o trăiește.

Crede în Tine!

Lasa un comentariu