Bucuria de a dărui


„Viaţa nu poate să refuze persoana care dăruieşte totul.” — Norman Vincent Peale

 

Există o lege divină minunată care spune că tot ceea ce dăruiești altora, se întoarce la tine îndoit sau întreit, fie că este vorba de cunoaștere sau de bunuri materiale.

Unii oameni încearcă să ascundă o anumită cunoștere sau unele lucruri materiale de alții, pentru ca aceștia să nu ajungă la același nivel cu ei, dar de fapt, să știți că veți câștiga mai mult dăruind.

Dăruindu-le celorlalți cunoștere, veți obține și mai multă cunoaștere. Dăruind fericire celorlalți, veți deveni voi înșivă mai fericiți. Dăruindu-le altora bani, deveniți voi înșivă mai prosperi.

Deci, oferiți de toate celorlați. Există o maximă „tot ce dăruiți altora, practic salvați pentru voi și tot ce veți păstra pentru voi, practic veți pierde”.

Filozofia din spatele acestei magii de „a dăruii” și „a primi” este aceea că, ori de câte ori dăruiți ceva, conștiința vi se expansionează și vă apropiați mai mult de natura voastră reală sau poate chiar de natura divină, care este numai binecuvântare, fericire, pace, bunătate și toate celelalte virtuți ale vieții.

Pe de altă parte, ori de câte ori ne gândim să luăm ceva de la alții, conștiința noastră se contractă și ne îndepărtăm de adevărata noastră natură divină, apropiindu-ne de natura noastră inferioară. Aceasta este o atitudine egoistă, care ne stopează creșterea spirituală și ne îndepărtează de scopul nostru ultim.

Un dar nu e nevoie să fie ceva material, un obiect, oricât ar fi el de frumos sau valoros. Un dar adevărat și ușor de oferit e acela care vine din suflet, pe care îl oferi cu bucurie și care, prin faptul că l-ai oferit îți aduce împlinire și mulțumire. Poate fi un zâmbet, un gând bun sau o încurajare. Chiar și un umăr pe care un prieten are nevoie să plângă poate fi un mic dar dacă îl oferi la momentul potrivit. Poate că el nu are nevoie decât să-i acorzi puțină atenție și să-l asculți, să-l lași să vorbească și să-ți spună ce are pe suflet.

Este posibil ca ceea ce oferi să ajungă la persoana care primește într-un moment în care simte că nu mai are nicio speranță, nicio bucurie, când are senzația că tot ce o înconjoară îi este potrivnic. În astfel de clipe micul tău dar poate deveni ceva extrem de valoros, o mică rază plăpândă se poate transforma într-o lumină strălucitoare care dă acelei ființe puterea să continue, să meargă mai departe.

Poate nu vei ști niciodată dacă și în ce fel a fost de folos ceea ce ai oferit, dar poate că nici nu este nevoie. Simplul fapt de a dărui fără a aștepta recunoștință cred că ne poate face mai buni, mai atenți la noi înșine și la ceilalți, la bucuria noastră și a celor din jur. Este posibil ca uneori cel ce primește să fie atât de preocupat de propria persoană, de propriile probleme încât nici să nu observe că i se oferă ceva. Asta nu ar trebui să ne descurajeze, ci, dimpotrivă, îi mai oferim ceva și altă dată. Și, poate, cândva vom avea șansa de a vedea în privirea lui acea sclipire, acel zâmbet, acea lumină ce apare în ochii unui copil care a primit jucăria pe care și-o dorea.

Așadar, să dăruim tuturor multă iubire, fericire, zâmbete, speranță și cel mai important să dăruim câte puțin din sufletul nostru cu toată încărcătura de emoţie. Sufletul este un dar valorors, care nu poate fi cumpărat şi cred că puţini dintre noi ne gândim că îl putem primi. Dăruim speranţă, ne dăruim pe noi, e darul suprem şi renaşterea propriului suflet. E de ajuns o privire, un gând, o vorbă, un zâmbet pentru a dărui, chiar dacă uneori ezităm să o facem.

Iubim necondiţionat când dăruim, să dăruim zilnic fără zgârcenie: zâmbete, îmbrăţişări şi încurajări aproapelui nostru, chiar dacă în unele zile poate inima noastră plânge, sfâşiată de dureri neîmpărtăşite, chiar dacă inima noastră e bolnavă de tristeţe, sau dor, sau deznadejde şi aşteaptă şi ea alinare şi mângâiere. Numai dăruind fericire celorlalți, veți deveni voi înșivă mai fericiți, alinați și mângâiați în suflet.

În felul acesta, vă oferiți posibilitatea de a trăi una dintre cele mai frumoase senzaţii: aceea de a cunoaşte o mulţime de binecuvântări, pentru că sunteţi voi înşivă o binecuvântare altora.

Iubirea se întoarce la cel ce iubeşte, bucuria se întoarce la cel ce dăruieşte.

Crede în Tine!

2 comentarii

 • Maryanna Preda
  12 mai 2017 at 8:28 pm

  Suntem ceea ce gandim ,suntem ceea ce alegem …Lumina in suflet !

  • eliza
   13 mai 2017 at 9:04 pm

   Suntem pe deplin responsabili de ceea ce suntem, ceea ce iubim, ceea ce avem, ceea ce devenim şi tot ceea ce reuşim.

Lasa un comentariu