Top 10 cărţi de citit în vacanţă


„Nimic nu poate face ceea ce face o carte. Te ridică din viaţa ta.. către o lume cu totul nouă, o nouă perspectivă. O carte este ca un vis pe care îl împrumuţi de la un prieten.”- Dave Kellett

Nu știi ce cărți să citești vara aceasta? Nicio problemă. Ți-am pregătit o listă cu 10 cărți ușor de citit în vara  aceasta. Așadar, să profităm de vara aceasta, să ne îmbogăţim cultura generală şi vocabularul citind cât mai multe cărţi.

1. În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust

Un mare novator, care vine şi răstoarnă toată estetica romanului tradițional. Dar dincolo de aceasta, În căutarea timpului pierdut este una dintre cele mai triste cărţi care s-au scris vreodată. Despre ceea ce poate face timpul din oameni.

Despre tentativa disperată a transformării, prin magia actului narativ, ce declanșează mecanismele secrete ale memoriei involuntare, a unui timp pierdut în timp regăsit.

O carte a cărei scriere a însemnat o luptă înverșunată cu boala şi moartea. Atunci când scria ultimele pagini, Marcel Proust era aproape în agonie.

2. Idiotul – F.M. Dovstoieski

Personajele pozitive care conving nu sunt prea numeroase. Iar, dintre toate, protagonistul din Idiotul este cel mai convingător. Romanul vorbeşte, printre altele, despre puterea malefică a banului. Într-o lume în care totul poate fi cumpărat şi vândut, celor puri, ca „idiotul” Mîşkin sau ca Nastasia Filippovna, femeia care nu acceptă să devină o marfă, nu le rămâne decât să moară sau să înnebunească.

Iar Rogojin reprezintă probabil cea mai tragică ipostază a criminalului dostoievskian. Spre deosebire de Raskolnikov, el este ucigaşul care nu vrea să ucidă şi totuşi ucide, fiindcă blestemul crimei îl urmăreşte ca o fatalitate.

3. P.S te iubesc de Cecelia Ahern

O poveste de dragoste împresionantă, care a rămas mereu eternă în ciuda faptului că partenerul de viaţă moare. El îi lasă iubitei scrisori pentru fiecare lună, astfel încât să o înveţe cum să trăiască şi fără el.

4. Exerciţii de echilibru de Tudor Chirilă

Texte adunate într-un volum. Ce îndem au? Să trăiţi în cel mai frumos mod posibil, să iubiţi şi să fiţi liberi. Cu o trăsătură dulce-amară a scrisului, Tudor Chirilă scrie despre iubire, pasionat de filme şi teatru, dar ironic atunci când vine vorba de zilele de acum.

5. Fraţii Karamazov de F. M. Dostoievski

Un roman complex cuprinde întrebările esenţiale ale umanităţii: existenţa lui Dumnezeu, natura vinei, consecinţele dezastruoase ale raţionalismului.

6.Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu

Un roman inspirat de un eveniment real, condamnarea la moarte și apoi execuția prin spânzurare a fratelui lui Liviu Rebreanu, Emil, ofițer în armată, care a încercat să dezerteze și să ajungă în liniile românești. Personajul principal este un intelectual confruntat cu mai multe drame de conștiință.

7. Maitreyi de Mircea Eliade

O sugestie pentru cei care încă nu au citit-o sau pentru cei care vor să o recitească, să retrăiască trista poveste de dragoste de pe tărâmurile Indiei. Un roman care prezintă pe lângă iubirea dintre Allan şi Maitreyi, şi tradiţiile, obiceiurile indiene, ritualurile lor şi modul de viaţă. O experienţă trăită chiar de însuşi autorul.

8. Viaţa pe un peron de Octavian Paler

Pe peronul unei gări pustii se întâlnesc o femeie şi un bărbat. Fiecare a ajuns acolo după ce şi-au părăsit locul din cauza unor motive nu tocmai normale. Gara este părăsită, ceasul nu merge, trenurile nu trec, dar totuşi cei doi aşteaptă. Ce aşteaptă? Până când aşteaptă?

9.Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

O poveste de dragoste trăită de personajul principal, care este de fapt o iluzie. Ce atrage această situaţie? O nemărginită nefericire.

10.Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez

Una dintre cele mai frumoase şi emoţionante poveşti de dragoste din literatura universală. Florentino Ariza şi Fermina Daza trăieseră în tinereţe cea mai pasionantă dragoste, doar că viaţa nu este întotdeauna cum vrem noi. Când Florentino află că Fermina se va căsători cu un doctor, simte că viaţa lui a luat sfârşit. Deşi îşi gaseşte echilibrul, dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. După 50 de ani declară iubire în faţa femeii visurilor lui, oare are şansa unui nou început?

Crede în Tine!

Lasa un comentariu