„Wall.E” – revitalizează inocenţa şi copilăria din orice adult


Acțiunea se petrece în viitor, în jurul anului 2800. Din cauza consumerismului extrem oamenii au reușit „performanța” să acopere întreaga suprafață a planetei cu munți de deșeuri.

Aceasta a devenit de nelocuit și prin urmare civilizația umană a trebuit să se mute în spațiu, mai precis pe o navă spațiala gigant care levitează de 700 de ani în derivă, așteptând momentul în care se va putea reîntoarce acasă.

Irezistibilul Wall-E, o creatură drăgălaşă şi visătoare, care strânge în adăpostul lui nocturn diverse flecuşteţe sentimentale care îl impresionează: un cub Rubik, o casetă video cu Hello, Dolly!, un bec sau un şir de luminiţe pentru pomul de Crăciun.

Ce este neobișnuit la micuța mașinărie: a reușit să dezvolte… o personalitate. Micuțul Wall-E nu numai că adună cu eficiență gunoaiele, dar le şi selectează: separă anumite obiecte care îi plac şi le duce în adăpostul lui; confecționează jucarii, mingi, becuri, casete, aparatura… În plus, ascultă muzică, se uită la filme vechi și privește melancolic stelele. Are chiar și un „animăluț de companie”, un gândăcel care-l urmează peste tot, cu loialitate de cățeluș.

Intră în scenă EVE, o roboţică trimisă de oameni să evalueze situaţia de pe Pământ şi să cerceteze existenţa oricărei infime urme de vegetaţie.

Wall-E se îndrăgosteşte de EVE, iar povestea lor începută pe Terra îi duce pe Axiom, planeta aseptică unde oamenii obezi se deplasează în scaune cu rotile, pentru că nu mai pot merge, mâncând produse fast-food şi bând sucuri extralarge, iar căpitanul navei care ar trebui să-i ducă înapoi pe Pământ este apatic şi neputincios, fiind controlat – ca toţi ceilalţi – de un robot dictator, care a impus supunere întregului Axiom.

Cine dorește menținerea speciei umane într-o stare de veșnică hibernare?

Scenariul nu ne spune clar,  dar ne oferă mici indicii lăsându-ne pe noi să ghicim: cei care au ca interes principal transformarea omului într-un veșnic consumator, incapabil să gândească de unul singur și deci ușor de manipulat. Aceștia sunt reprezentați în film prin lanțul de magazine intitulat sugestiv “Cumpără mult”. Îndemnul ne sună cunoscut, impresia multora dintre noi fiind că suntem dirijați spre un mod de existență care are ca lait motiv acest „Cumpără mult”, oricât și oricând și oricum.

De aici la o viață ca cea prezentată în film nu mai e decât un pas de poate câteva zeci de ani.

Pentru că nu mesajul filmului impresionează în primul rând (deşi este puternic şi subtil conturat, cu mult umor şi ironie fină), ci duioşia şi bucuria pură a poveştii.

Wall-E nu e un film profilactic, sec, deşi avertismentul său e pătrunzător, ci o poveste de o inocenţă extraordinară şi de o frumuseţe mişcătoare.

„Farmecul absolut al acestui film depăşeşte barierele culturale ori de vârstă. Să-i priveşti pe Wall-E şi EVE dansând şi sărutându-se e ceva care ţine de magia filmului. Nu veţi găsi o poveste de dragoste mai amuzantă şi mai emoţionantă nicăieri în zilele noastre”, scria Peter Travers de la Rolling Stone.

Un film unic, de neuitat, un film care m-a cucerit definitiv.

 

Crede în Tine!

Lasa un comentariu