Scrisoarea unui câine către Om


„Iubeşte animalele: Dumnezeu le-a dat gândire rudimentară şi bucurie netulburată. Nu le deranja bucuria, nu le hărţui, nu le priva de fericirea lor, nu lucra împotriva intenţiei lui Dumnezeu. Omule, nu te mândri cu superioritatea faţă de animale; ele nu au păcat, dar tu, cu măreţia ta, pângăreşti pământul prin existenţa ta şi îţi laşi urmele prostiei după tine…” F. M. Dostoievski

Dragă Omule,

Eu nu sunt decât un câine. Spre deosebire de tine, care eşti măreţ şi puternic, eu sunt un nimic care depinde de mila ta. Sunt al nimănui, nu am familie, nu am prieteni, nu am nimic pe lumea asta. Rătăcesc pe străzi şi îmi câştig existenţa cu greu. Uneori nu mănânc zile întregi şi sufăr de foame. Nu am cunoscut niciodată iubirea. Oamenii mă hăituiesc, aruncă în mine cu pietre şi cu lemne şi trebuie să stau tot timpul ascuns. Uneori, întâlnesc oameni care mă păcălesc şi şi mă cheamă la ei, iar eu merg bucuros crezând că vor să se joace cu mine… dar aceştia mă leagă, mă bat, îmi dau foc la blăniţă şi mă batjocoresc…

Şi printre noi, câinii, sunt unii răi, de care trebuie să mă feresc. Au teritoriile lor, prietenii lor… Şi atacă şi oamenii. Din cauza lor oamenii cred că toţi câinii sunt răi și se tem. Nu suntem toți răi… La fel ca și oamenii, avem și noi răii noștri. Dar eu sunt unul dintre cei singuri. Eu nu sunt rău. Îndur frigul şi răutăţile oamenilor, deşi, eu nu am greşit cu nimic… decât cu faptul că am venit pe lume…

Mi-aş dori şi eu o familie, un stăpân, un loc sigur pentru mine. Mi-aş dori să fiu al unui om care să mă iubească şi să aibă grijă de mine… n-ar conta câţi ani are, cum arată, ce casă are, ce trecut… pentru că noi, câinii, nu facem diferenţa între oameni. Noi iubim necondiţionat.

L-aş apăra pe stăpânul meu cu preţul vieţii şi l-aş iubi până aş muri…
Nu m-aş supăra pe el dacă m-ar lăsa singur, dacă nu mi-ar da de mâncare, dacă atunci când ar fi supărat m-ar lovi… aş rămâne alături de el şi aş uita totul… L-aș aștepta cu o bucurie nemărginită și aș face orice ca să îi fiu pe plac… Eu iubesc oamenii.

Cu drag, un Câine.

 

Crede în Tine!

7 comentarii

 • Daniela
  16 august 2019 at 5:43 pm

  Câinii sunt cei mai loiali și iutori…..Nu te va lasa niciodată la greu…..

  • CARMEN
   26 august 2019 at 6:21 pm

   Omule iubește animalele, ele te iubesc necondiționat!

   • Radu
    17 septembrie 2019 at 3:57 pm

    Si eu sunt un pui de catel am unoori nasul rece ma bucur tare tare cand sunt bagat in seama de om si de multe ori iau bataie si ultima oara mi am luat bataie atat de tare incat nu am mai stiut de mine cred ca nu mai sunt viu .
    Sunt dincolo si ma uit la ceilalti catei de alundeva de dincolo sunt mort , nu port pica pe oameni ii iubesc

 • Maria
  27 august 2019 at 10:27 am

  Adevărat, câinii iubesc necondiționat, accepta orice pentru o mângâiere și un colț de pâine dar mai ales se bucura când are locul lui, coltul lui și omul lui.

 • moga georgeta
  29 august 2019 at 7:03 am

  Iubesc toate animalele,insa cu cainii cred ca pot comunica mai usor. Sunt foarte inteligenti,sensibili si afectuosi….Fidelitatea fata de stapan si casa in care traiesc este adevarata. Sa i respectam ,sa i iubim si sa I ingrijim pe prietenii nostri blanosi!

 • Ionuț
  30 august 2019 at 6:56 pm

  El pentru tine este doar un sfert de viata.. însă tu pentru el esti toată viața lui.. 😓😣❤

  • eliza
   1 februarie 2020 at 1:04 pm

   Ce frumos şi cât de adevărat!

Lasa un comentariu