Să preţuiţi pe acel om sau pe acei oameni care vă întreabă: “Ce face sufletul tău?”


“Ce-ți bucură sufletul? Iubirea, pasiunea, credința, frumosul, literatura, pictura, florile sau ce? Orice ar fi, oprește-te din orice faci și gândește-te foarte bine la asta: ce anume te relaxează atât de mult, încât simți că ești odihnit sufletește și poți să continui viața zburând? Caută în amintirile tale când ai fost cel mai fericit. Găsește sentimentul care ți-a adus echilibru sufletesc și fructifică-l. Fă-ți timp de sufletul tău în fiecare zi, pentru ca după somn să te trezești odihnit.

Cred cu tărie că fiecare dintre noi ne refugiem într-o lume a noastră în care găsim relaxarea sufletului. Alții pescuiesc, alții pictează, unii scriu, alții cresc flori rare, unii citesc mult, alții se plimbă în natură, unii descoperă că au talent în fotografie, alții se joacă în parc și construiesc castele mari de nisip propriilor copii, alții se roagă și vizitează mănăstiri, căutând odihna supremă a sufletului.

Orice vă odihnește sufletul, fructificați. Nu lăsați o zi fără să-l hrăniți cu ce-i place. Cum știi că hrana pentru sufletul tău e cea potrivită și e suficientă? Atunci când constați că activitatea ta nu face rău nimănui. Pentru că ceea ce face bine sufletului tău nu poate dăuna celor din jur. Pentru că sufletul e bun, e dat de Dumnezeu și pentru că asupra lui nu prea ai tu controlul. Trebuie însă să încerci să-l înțelegi, să vezi ce-i place, să descoperi cum funcționează. Pare mai complicat decât este de fapt. Și-i trebuie atât de puține lucruri…

Există acei oameni potriviți în viața fiecăruia dintre noi. Și oamenii potriviți vin, de cele mai multe ori, cu întrebările potrivite. Cred că sufletele noastre depind de comunicare, și nu de orice fel de comunicare, ci de acea formă de colaborare profundă, care e cu totul altfel atunci când ne raportăm la oamenii noștri.

Clasicul ce mai faci? primește, de obicei, răspunsuri tipice: bine, în oraș, lucram ceva, mă pregătesc să ies la un suc. Nu o să putem povesti oricui ceea ce se întâmplă în sufletul nostru fiindcă acele legături altfel se creează doar între anumite suflete. Însă atunci când suntem întrebați cu adevărat ceea ce facem de către cei cu care rezonăm altfel, răspunsurile noastre vor fi, și ele, altfel. Pentru că, în realitate, viața noastră nu e doar o rutină: muncim, mâncăm, ne distrăm, ne plimbăm, ieșim în oraș și așa mai departe. Noi nu facem doar astea. Ceea ce se întâmplă înlăuntrul nostru e mult mai complex. E mult mai mult.

Să aveți grijă de acel om sau de acei oameni care vă întreabă ce face sufletul tău?” Adelina Bălan

Crede în Tine!

Lasa un comentariu