Viaţa lui Ralph Lauren. Călătoria copilului sărac discriminat din cauza originilor sale evreieşti spre succesul probabil al celui mai mare creator de modă


„Moda nu are neapărat legătură cu brand-urile fashion. Moda este despre ceva diferit, ce vine din interiorul tău.” Ralph Lauren

Viața lui Ralph Lauren începe în America anilor 1940, într-o mică comunitate evreiască din New York. Azi este cunoscut ca unul dintre cei mai mari creatori de modă din lume, iar piesa centrală a imperiului său din lumea modei este un banal tricou cu guler, Polo Ralph Lauren.

Copilăria și viața lui Ralph Lauren

Ralph Lauren s-a născut cu numele Ralph Lifshitz, în Bronx, cartierul newyorkez, pe data de 14 octombrie 1939, fiind al treilea fiu al unei familii modeste de evrei. Părinții săi, Frida și Frank erau imigranți evrei fugiți din Belarus.

La vârsta de 16 ani, Ralph și fratele lui mai mare, Jerry, și-au schimbat numele de familie în Lauren, ca urmare a discriminărilor de care sufereau în mod constant la școală.

Ralph era cunoscut pentru gustul său distinct în materie de modă, încă din vremea adolescenței când se inspira după vedetele ce apăreau la televizor atunci, în mod special Fred Astaire și Cary Grant. Astfel, Ralph Lauren combina stilul clasic al uniformelor școlare cu un look vintage. La vârsta la care trebuia să meargă la universitate, a intrat la Baruch College în Manhattan unde trebuia să studieze managementul afacerilor, însă nu a rezistat mai mult de doi ani. După un stagiu scurt în armata americană, Lauren s-a angajat ca agent de vânzări pentru compania Brooks Brothers.

Cum a ajuns Ralph Lauren dezvoltatorul unui brand internațional?

În 1967, în timp ce lucra pentru compania Beau Brummel, Ralph Lauren a început să creeze propriile gulere pentru bărbați ce aveau o croială adâncă și pe care le-a numit „Polo”. S-a dus cu aceste gulere și a început să le vândă în marile raioane de haine, inclusiv la Bloomingdale’s.

Cu banii câștigați pe aceste gulere și cu un împrumut de 30 de mii de dolari, Ralph Lauren a început să-și dezvolte afacerea și și-a extins creațiile către o linie completă de îmbrăcăminte pentru bărbați.

În 1970 a primit primul premiu, Coty Awards pentru creațiile sale dedicate bărbaților. Ca urmare a acestei recunoașteri, el a scos o linie de taioare pentru femei, croite după stilul clasic bărbătesc. Doi ani mai târziu a lansat o serie de tricouri cu mânecă scurtă, disponibile în 24 de culori. Acest design a purtat blazonul companiei, acela al unui jucător de polo, ce fusese creat de profesorul de tenis Rene Lacoste și care a devenit foarte curând semnătura mărcii.

Lauren devine cunoscut pentru valorificarea unui stil aspirațional și a însemnelor cheie care evocă mica nobilime britanică, făcând referire și la estetica clasei superioare americane. Ideile sale au fost criticate de unii pentru faptul că nu sunt deosebit de inovatoare, în timp ce sunt îmbrățișate și de consumatori care preferă aspecte mai abordabile.

Ulterior, Lauren și-a lărgit brandul pentru a include o linie de îmbrăcăminte de lux cunoscută sub numele de Ralph Lauren Purple, o linie aspră și rustică de îmbrăcăminte denumită RRL, o colecție de mobilier pentru casă numită Ralph Lauren Home și un set de parfumuri. Polo produce în prezent haine pentru bărbați, femei și copii și are sute de magazine plasate la nivel internațional, inclusiv magazine din fabrica sa care produc majoritatea vânzărilor pe plan intern.

Viața personală a lui Ralph Lauren

În 1964, Ralph Lauren s-a căsătorit cu Ricky Anne Low-Beer, profesoară și recepționeră, în New York, căsnicie ce durează și azi. Ei au împreună trei copii: Andrew, David și Dylan. Dintre ei, singurul care și-a perfecționat cariera la Polo este David. În 2011, acesta din urmă s-a căsătorit cu Lauren Bush, nepoata președintelui George W. Bush. Andrew este producător de film, în timp ce Dylan deține linia de magazine de dulciuri din New York, Dylan’s Candy Bar.

Ralph Lauren a suferit sperietura vieții sale la mijlocul anilor 1980 când i s-a descoperit o tumoare benignă pe creier ce a necesitat intervenție chirurgicală.

De atunci, a finanțat o serie de inițiative referitoare la cercetarea și îngrijirea cancerului, iar în 1989 a co-fondat Centrul Nina Hyde al Universității Georgetown pentru cercetarea cancerului de sân.

Marea lui plăcere vinovată rămân însă mașinile. Având la dispoziție o avere atât de mare, Ralph Lauren și-a făcut o colecție de automobile rare ce numără aproximativ 70 de piese, printre care un Mercedes Benz Count Trossi SSK din 1930, cunoscut sub numele de „Prințul Negru”. În 2005, el a fost de acord cu expunerea colecției sale de mașini la Boston Museum of Fine Arts. În 2011, o selecție din colecția sa a fost expusă la Paris.

Text: Life.ro

Crede în Tine!

Lasa un comentariu