Uleiurile perfecte pentru îngrijirea tenului, părului şi unghiilor


Folosite în ritualurile de îngrijire, în toate colțurile lumii, uleiurile protejează pielea, părul și unghiile, atunci când sunt folosite corect. Chiar dacă ești tentată să crezi că orice ulei va hidrata și va da strălucire, află că efectele lor sunt cât se poate de diferite.

Trebuie să îți alegi cu atenție uleiul pentru nevoile tenului sau părului tău. Chiar dacă textura și aspectul onctuos te trimit imediat cu gândul la o peliculă grasă, hidratantă, ceea ce contează este structura chimică a uleiului. Tocmai de aceea, unele uleiuri sunt perfecte pentru a trata deshidratarea, altele, dimpotrivă, au efect astringent.

Fii atentă și la combinațiile din formula uleiului ales: numeroase uleiuri hidratante sunt folosite ca bază, dar pentru a obține un efect antiinflamator, de exemplu, este adăugat un ulei care targhetează exact această nevoie. Totul ține de un echilibru anume creat pentru a rezolva o anumită problemă.

Uleiul de argan

Aurul lichid al Marocului, uleiul de argan are numeroase beneficii și conține vitamina E, acizi grași esențiali și proteine. Este folosit adesea ca bază pentru produse destinate îngrijirii și hidratării pielii, părului și unghiilor (inclusiv cuticulelor). Pentru un efect optim, folosește-l ca mască, pe care o lași cel puțin zece minute pe piele, în special în perioadele cu temperaturi excesive.

Uleiul de măsline

Grație proprietăților antifungice, uleiul de măsline este perfect pentru tratarea scalpului iritat, deshidratat, cu mătreață uscată. Ameliorează senzația de mâncărime cu ajutorul unui masaj pe care îl faci o dată pe săptămână. Folosește o cantitate suficientă pentru a acoperi scalpul, masează ușor și lasă-l să acționeze 15-20 de minute, apoi spală cu șampon (unul pentru scalp deshidratat sau sensibil) și clătește abundent, cu apă călduță (nu fierbinte!). Îl mai poți adăuga în palmă, alături de loțiunea de corp pentru a hidrata zonele cele mai aspre (coate, genunchi, călcâie).

Uleiul de migdale

Este ideal pentru cuticule, dar și pentru corp și ten. Conțin o cantitate mare de acizi grași și omega 3, de aceea îl vei găsi în multe produse pentru îngrijirea pielii uscate. Cea mai mare calitate a acestui ulei este faptul că este hipoalergenic, de aceea este tolerat de pielea sensibilă și iritată, chiar și de cea acneică (în special după un tratament agresiv).

Uleiul din sâmburi de struguri

Cu siguranță, îl vei găsi chiar pe eticheta principală a produselor de îngrijire a tenului cu efect antiage, în special. Și asta pentru că uleiul din sâmburi de struguri ajută la refacerea naturală a colagenului, responsabil de aspectul tânăr al pielii. Linii fine corectate, aspect mai ferm și o piele mai fresh. Polifenolii din acest ulei au efect antiinflamator, un plus în îngrijirea antiage. Dacă îl cumperi în formă pură, îl poți adăuga în crema de zi pentru îngrijirea tenului.

Uleiul de cocos

Acest ingredient este folosit ca bază în foarte multe produse pentru hidratarea tenului, pielii corpului, părului, buzelor, cuticulelor, fiind foarte bine tolerat și extrem de eficient chiar și în zonele cele mai problematice. Îl poți adăuga și în rutina curățării și demachierii tenului.

Uleiul de arbore de ceai

Spuneam la începutul acestui articol că uleiurile nu pot fi folosite la întâmplare. Cel mai bun exemplu este, probabil, uleiul din arbore de ceai. Calitățile sale astringente, antiinflamatorii îl fac un excelent adjuvant în cazul problemelor pielii acneice, dar, chiar și în acest caz, el trebuie folosit doar local, fix pe milimetrii problematici, nu pe zone mari. Dezinfectează și ajută în procesul de vindecare al pielii, dar este prea puternic pentru pielea sănătoasă.

Uleiul din sâmburi de morcov

Obținut din semințele uscate, uleiul din sâmburi de morcov te protejează în special de petele pigmentare și au efect antiage. Tocmai această calitate l-au adus în atenția noastră, și, din nefericire, a ajuns să fie folosit în mod eronat pentru protecția împotriva soarelui. Doar aplicarea lui pe piele, înaintea sau în timpul expunerii la soare, nu este suficientă pentru a proteja pielea de acțiunea razelor UV. În schimb, atunci când îl găsești ca ingredient în produse antiage sau create pentru pielea iritată, cu dermatită, este bine să îl iei în considerare.

Uleiul de lavandă

A devenit celebru pentru efectul său relaxant. Un ulei multifuncțional, pentru că acționează și la nivel emoțional (și, printre altele, asigură un somn de o foarte bună calitate), uleiul de lavandă este perfect pentru pielea deshidratată, cu senzație de mâncărime, protejează de poluare și de agresiunea razelor UV. Este folosit în produsele de îngrijire destinate prevenirii îmbătrânirii premature a pielii.

Uleiul din sâmburi de susan

Deoarece menține pielea suplă și catifelată, cea mai frecventă utilizare a lui este în produsele pentru îngrijirea pielii corpului. Acesta ajută la reducerea aspectului de coajă de portocală a pielii. Conține o serie de acizi cu efect antiinflamator și care oferă fermitate pielii (acidul oleic, stearic, linoleic).

Tu ce uleiuri foloseşti în ritualurile tale de îngrijire?

Crede în Tine!

Lasa un comentariu