Pantofii sau oamenii care te rănesc înseamnă că nu sunt pe măsura ta


Dacă ti-ai cumpărat o pereche de pantofi și constați că te rănește, îți provoacă răni, sângerezi, te doare…ce faci?

Îi mai păstrezi poate o perioadă și încerci să îi “lași”, să îi faci pe măsura ta. Și totuși, într-o zi, după nenumărate încercări, dacă vezi ca nu sunt ok, te hotărăști să renunți la ei, nu? Așa e și cu oameni…

Lucrurile și oamenii care te rănesc te pot schimba, îndepărtându-te de cine ești în realitate: o persoană curajoasă, puternică și liberă, care merită să fie fericită.

Oamenii leagă prietenii, relații și alte tipuri de legături cu persoane care uneori îi fac să sufere.

„O persoană care mă rănește nu mă merită” – cu siguranță aceste cuvinte nu sunt ușor de rostit. În adâncul sufletului știi că un om care îți distruge stima de sine și nu te respectă, nu te iubește cu adevărat… Dar cum să admiți acest lucru cu voce tare? Și cum să procedezi mai departe?

Când vorbim despre oamenii care îi rănesc pe ceilalți, primul lucru care ne vine în minte este violența fizică. Da, este o realitate crudă faptul că violența depășește orice fel de granițe și lasă în urmă multe victime. Însă există și un alt tip de violență implicită, indirectă sau silențioasă, care face la fel de mult rău.

Uneori nu contează ce îți spune cineva – ci modul în care o face. Un ton disprețuitor, ridicarea vocii și sarcasmul sunt atacuri directe la adresa stimei de sine.

Apără-te de oamenii care îți fac rău. Învață să te aperi de lucrurile și de oamenii care te rănesc. Adevărata problemă, pe care am menționat-o și mai sus, este faptul că oamenii obișnuiesc să reacționeze mai degrabă la amenințările fizice, decât la cele sociale sau emoționale care le pun în pericol stima de sine.

Nu-ți fie teamă să impui niște limite și să spui „NU” acelor lucruri care nu-ți plac sau îți provoacă durere.

A spune „nu” nu este o dovadă de egoism. Este o modalitate prin care ceri să fii respectat/ă, prin care le comunici celor din jur că meriți ca sentimentele tale să fie luate în seamă și că unele lucruri sunt dureroase.

Este important ca, odată ce ai făcut această declarație, persoana respectivă să aibă o reacție. Dacă observi că nu s-a schimbat nimic și continuă să se comporte în același fel, este timpul să iei o decizie: o persoană care îți face rău intenționat nu te merită.

Crede în Tine!

Lasa un comentariu