Să oferi şi vei primi înapoi
Să oferi și vei primi înapoi – este un principiu răspândit și adesea neînțeles. Lucrurile bune ne găsesc oriunde și oricum, trebuie doar să le oferim timp.
Acest lucru este unul absolut normal și pentru unii oameni acest lucru poate servi drept dovadă că trebuie să renunțe la obiceiul doar de a primi și să înceapă să învețe bucuria de a dărui.
Când ajuți lumea, acest fapt aduce bucurii și beneficii pe termen lung tuturor celor implicați. Uneori, este foarte util ca cineva să ne reamintească acest lucru.
Oamenii care acceptă acest principiu la propriu sunt deja cei obișnuiți să ofere prea mult altora. Nu doar oferă, dar devin epuizați, confuzi de ce nu primesc nimic în schimb. Iată de ce oferirea și primirea sunt absolut două lucruri diferite.
A dărui înseamnă a oferi ceva lumii, iar a accepta înseamnă să primim ceva de la lume, ceva ce vine în viața noastră și noi doar acceptăm. Oferirea și primirea implică diferite stiluri de gândire și sunt concepute total opus.
Când dăruim, avem control asupra situației.
Dăruind, singuri decidem ce trebuie de făcut. Când primim ceva, devenim vulnerabili și pasivi, stăm și așteptăm. Luăm ceea ce ni se oferă. Nu creăm nimic, doar consumăm.
Dacă suntem înconjurați de oameni a căror recunoștință ne face să devenim triști, riscăm să ne ardem. Poate că recompensa dorită pentru ceea ce dăm este empatia, atitudinea bună. Resursele fiecărei persoane sunt limitate, de aceea dacă nu înțelegem cum să primim corect, mai devreme sau mai târziu va veni momentul în care nu vom avea nimic de oferit.
A da vina pe neînțelegerile dintre alte persoane nu este o opțiune. Mai degrabă trebuie să analizăm cu atenție cauzele situației actuale: de ce încă mai suntem înconjurați de oameni de la care nu dorim să obținem nimic?
Dacă nu obținem ceea ce vrem, atunci într-o oarecare măsură noi nu dăruim suficient. Până când nu vom spune clar ce vrem cu adevărat, oamenii ne vor oferi exact ceea ce nu ne place. Iar dacă oamenii nu vor înțelege că darul lor nu este cel potrivit ca recompensă, atunci vor continua să ne ofere lucrurile care nu ne sunt potrivite, convinși că refuzăm din politețe.
Latura spirituală a capacității de a oferi poate fi oarecum distorsionată, deoarece limitările practice nu sunt întotdeauna luate în considerare. Este frumos să fim numiți sursă abundentă de energie, dar în viața de zi cu zi avem nevoie de somn, intimitate, mâncare, îmbrăcăminte, adăpost și dragoste.
Fiecare din noi avem o latură mai vulnerabilă
Așa cum este normal să satisfacem nevoile altora, este la fel de important să satisfacem nevoile proprii. Dacă doar vom oferi, nevoile noastre nu le vom satisface.
Trebuie să învățăm să acceptăm și să cerem ce vrem, să limităm timpul și energia pe care o pierdem cu persoanele care nu ne oferă nimic, să fim deschiși cu privire la ceea ce avem nevoie. Avem nevoie de ceva care să ne hrănească energia interioară și să nu ne lipsească de ea.
Crede în Tine!