10 minute la soare, în orele cele mai puţin calde ale zilei, şi pielea renaşte!
Mărețul astru al verii poate fi un medicament redutabil! Cu o condiție: să știm în ce doze să-l folosim .
Odată cu venirea verii, persoanele cu psoriazis au tot interesul să se expună la soare, fără complexe. Dermatologii recomandă chiar expuneri terapeutice. Aceste băi de soare trebuie, însă, să respecte niște condiții obligatorii. Ele sunt excluse în perioadele de criză și trebuie – firește – să fie moderate și progresive, pentru că în afara riscului de cancer și de îmbătrânire prematură a pielii, soarele puternic poate favoriza și apariția unor plăci de psoriazis noi. Pentru a beneficia de binefacerile terapeutice ale razelor ultraviolete, pielea nu trebuie protejată cu un ecran solar. O singură soluție pentru a evita riscurile: stați la soare dimineața devreme sau spre sfârșitul după-amiezii și adaptați durata expunerii cotidiene la tipul dvs. de piele. Persoanele cu pielea albă se vor limita, în primele zile, la 10 minute, cele cu pielea mai închisă, la 20 de minute. În restul timpului și în perioadele de puseu, o cremă solară este indispensabilă. O mică precauție de aplicare: frământați-o puțin între palme și întindeți-o apoi, ușor, pe piele. Evitați mișcările circulare ample, care ar putea desprinde scuamele încă existente.
Și băile în mare sunt benefice pentru plăcile de psoriazis
Evitați să faceți baie în mare în perioadele de puseu, pentru că sarea este mult prea iritantă. Dar, în general, apa de mare este benefică, mai ales asociată cu expunerea la soare. În afara efectului relaxant al băii, pielea dvs. va beneficia de binefacerile oligoelementelor. Aveți însă grijă ca după fiecare baie în mare să vă spălați bine, pentru a îndepărta orice urmă de sare și de nisip, care ar putea să irite pielea. Uscați-vă prin tamponare, nu prin frecare, și hidratați-vă apoi pielea, fără rezerve. Atenție, însă, la apa de piscină, foarte agresivă pentru epidermele atopice.
ECZEME
Alegeți bine protecția solară
Trăiască șortul și tricoul! Soarele calmează mâncărimile, iar roșeața produsă de eczemă se atenuează afară, la aer. Dar: înainte de a pleca în vacanță, fiți foarte atenți, căci cu cât va fi mai „calmă” pielea dvs., cu-atât mai mult veți putea profita de soare și chiar vă veți putea bronza… un pic.
Expunerea la soare nu exclude protecția. Aveți o piele reactivă, predispusă, deci, la alergii. Va trebui, așadar, să alegeți bine crema solară. Îndreptați-vă atenția către gamele dedicate, în mod special, epidermelor atopice și hipersensibile.
Seara, hidratați-vă pielea – mai mult ca de obicei – cu produse emoliente. Zilele călduroase și însorite usucă pielea, la fel și aerul condiționat. Un ultim sfat: aplicați aceste creme pe o piele curată și puțin umedă, masându-le ușor și prelung, ca să pătrundă cât mai bine. Este un mod de a vă îngriji și de a vă ameliora, în același timp, starea de sănătate.
VITILIGO
Soarele – sub control
Cei ce suferă de vitiligo nu prea îndrăznesc să se expună la soare. Cu toate acestea, razele ultraviolete pot fi un tratament de „calitate”. Cu condiția să fie bine integrat.
„Petele” de vitiligo au culoarea albă atât de caracteristică deoarece pielea și-a pierdut melanocitele, adică celulele care-i conferă culoarea naturală. Or, exact melanocitele sunt cele ce ne protejează pielea de ultraviolete: fără ele, zonele depigmentate sunt deosebit de vulnerabile și sunt foarte expuse la razele de soare. În plus, pielea din jurul petelor decolorate se va bronza normal, accentuând și mai mult contrastele. Dacă această maladie nu e nici dureroasă, nici periculoasă, consecințele ei inestetice au – în schimb – importante repercusiuni psihologice. Este lesne de înțeles că pacienții se tem că, vara, aceste semne dizgrațioase ar putea ieși și mai mult în evidență. Mai ales că ele sunt situate nu numai pe picioare sau în zonele genitale, ci și pe față sau pe mâini, părți ale corpului expuse permanent privirilor.
Expunerea la soare: câteva ore în fiecare zi
Pentru a putea profita din plin de soare, medicul dermatolog va trebui să vă examineze toate petele. Evoluția depigmentării nu este aceeași pe tot corpul. În acest fel, veți ști exact care sunt petele de protejat neapărat, cu o haină sau cu un ecran protector, și care sunt cele ce pot beneficia de o scurtă expunere la soare: după ora 4 după-masa, între 15-20 de minute, în primele zile, iar apoi din ce în ce mai mult.
Bineînțeles că pe zona în cauză nu va trebui să aplicați nici o protecție solară, altfel nu realizați nimic. Va trebui, deci, să fiți vigilenți: pielea să nu se înroșească niciodată, adică să nu se ardă, ci să devină roz. Pentru optimizarea efectului ultravioletelor, medicul dermatolog vă poate propune, de asemenea, tratamente locale și orale asociate, pe toată perioada expunerii la soare.
Dacă responsabilitatea excesului de ultraviolete pentru îmbătrânirea prematură a pielii sau pentru apariția cancerului este bine cunoscută și dezbătută, ceea ce se ignoră adeseori este faptul că aceste raze pot fi, în același timp, niște „prieteni” adevărați. Cu condiția să-i cunoașteți ca lumea.
Când să ne ferim de soare
Cicatrice
Sutură importantă sau intervenție mai ușoară (peeling, electrocoagulare, laser…), pielea este supusă în toate cazurile unei agresiuni. Consecința: o mică inflamație locală, până când epiderma și derma se refac și se cicatrizează. O pată roșie inestetică provizorie, cu condiția să n-o expuneți la soare! Fiindcă sub efectul razelor ultraviolete, ea riscă să se pigmenteze, de data aceasta de-a binelea!
Soluția: Dacă cicatricea este recentă, ea trebuie protejată de soare (îmbrăcăminte, cremă solară cu indice 50) câtă vreme e roșie sau roz, ceea ce poate însemna între 6 luni și trei ani, în funcție de caz.
Cuperoză
Este o maladie care îmbină aspectul de cuperoză (vase mici dilatate) cu roșeața, bufeurile de căldură și senzația de înțepături la nivelul feței. Este o afecțiune așa-zis termosensibilă: chiar dacă soarele nu este direct responsabil, el este, totuși, un factor deloc de neglijat.
Soluția: Limitați expunerile, purtați tot timpul pălărie și folosiți o cremă solară cu indice 30 sau peste. Țineți la îndemână un pulverizator cu apă termală, pentru a vă răcori și calma pielea. Evitați condimentele, ceaiul, cafeaua, alcoolul, care nu fac decât să agraveze dilatația capilarelor. Pentru a ascunde roșeața, utilizați o pudră (pulbere) sau stick-uri cu pigmenți verzi. Dacă simptomele sunt grave, consultați medicul. Există tratamente pentru atenuarea lor (creme, comprimate, laser…).
Herpes
Atenție: dacă ați avut deja herpes labial, riscul de a vedea reapărând această „bubă” după primele expuneri la soare este foarte mare. Pentru că ultravioletele diminuează pentru moment imunitatea cutanată, ceea ce îi permite virusului (herpes simplex) să reinfecteze local pielea.
Soluția: Imediat după apariția primelor simptome (furnicături, senzație de arsură), utilizați o cremă specială sau comprimate pe bază de Aciclovir.
Crede în Tine!